Salvaspeo

 

Serviciul Judeţean Salvaspeo Arad

Serviciul Judeţean Salvaspeo Arad este prima formă organizată de serviciu specializat în salvările din subteran la nivel judeţean, continuând o tradiţie ce depăşeşte 20 de ani de activitate, concretizată prin implicarea speologilor arădeni în domeniul salvărilor din peşteri încă de la începuturile acesteia la nivel naţional, organizând în 1995 şi prima conferinţă Salvaspeo – Salvamont din România la Moneasa.

Constituit în baza Legii nr. 402 din 2006 şi a Hotărârii nr. 108 a Consiliului Judeţean Arad de la 24.04.2009, Serviciul Judeţean Salvaspeo Arad a devenit funcţional prin încheierea unui contract dintre Consiliul Judeţean Arad şi Asociaţia Speologică Speowest Arad, în calitate de prestator de servicii de salvare din mediul subteran speologic.

Serviciul este constituit dintr-un grup de speologi voluntari, cu o bogată experienţă în domeniul salvărilor din subteran şi vine în întâmpinarea turiştilor, speologilor sau a localnicilor din zonele carstice ale judeţului sau din cele limitrofe, în cazul unui accident în peşteri, canioane, chei, etc.

Activitatea serviciului constă atât în intervenţia în caz de accident, dar şi prin acţiuni de prevenire, patrulări în zonele carstice, participarea la stagii şi a exerciţii de pregătire organizate sub tutela Corpului Român Salvaspeo – CORSA şi a Federaţiei Române de Speologie – FRS.


Exerciţiul local de salvare din mediul subteran speologic – Peştera de la Băi – Staţiunea Moneasa

Salvaspeo România – CORSA prin intermediul Serviciului Judeţean Salvaspeo Arad, Consiliului Judeţean Arad şi al Asociaţiei Speologice Speowest Arad, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad şi al Clubului Sportiv Radioclub Admira organizează − Exerciţiul Local Salvaspeo, în Peştera de la Băi, staţiunea Moneasa.

Exerciţiul de salvare din mediul subteran speologic, este derulat în data de 31 martie 2011, în Peştera de la Băi, din arealul staţiunii Moneasa, judeţul Arad, localizată în spatele fostei Vile Nufărul din Valea Băilor. Pe parcursul exerciţiului va fi simulată evacuarea unui accidentat din cea mai mare peşteră a judeţului Arad.