COMUNICAT DE PRESA 05.12.2017

Miercuri, 6 decembrie a.c se va desfăşura exerciţiul lunar de înştiinţare alarmare prin declanşarea mecanismului de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice. (sirenele de alarmare)

În cadrul exerciţiului vor fi declanşate sirenele din municipiul Arad.

Semnalul de alarmare, „ALARMĂ LA DEZASTRE”, este compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între sunete.

Din cele 51 sirene din municipiul Arad 49 sunt centralizate şi se acţionează din punctul de comandă de la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad.

Sirenele sunt electrice şi electronice, cele electronice au posibilitatea de transmitere a mesajelor de tip „voce”.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad

Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

INFO BACKGROUND

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

BULETIN INFORMATIV 23.11.2017

Astăzi, 23 noiembrie a.c subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, au executat exerciţii cu forţe şi mijloace în teren la diferiţi operatori economici sau şcoli de pe raza judeţului Arad.

Detaşamentul de Pompieri Arad, în cooperare cu I.P.J Arad, I.J.J Arad, S.A.J Arad a desfăşurat exerciţiul la un operator economic ce depozitează gaz petrolier lichefiat. Scenariul exerciţiului a presupus o explozie urmată de incendiu. A fost testată capacitatea de reacţie a subunităţii, timpii de răspuns, procedurile de intervenţie pentru evacuarea victimelor, salvarea persoanelor, stingerea incendiului.

De asemenea a fost testat planul de urgenţă a operatorului economic, instalaţiile speciale de stingere şi protecţie şi modul de îndeplinire a atribuţiilor pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă ale personalului firmei.

Detaşamentul de Pompieri Ineu, Sebiş şi Secţia de Pompieri Bârzava a desfăşurat exerciţii atât la operatori economici care au ca domeniu vânzarea de produse petroliere, depozitare mase plastice cât şi la unităţi de învăţământ. În cadrul unităţilor de învăţământ s-a urmărit modul de cunoaştere de către personalul şcolilor şi de către elevi a procedurilor şi timpilor de evacuare.

La exerciţii au participat 9 autospeciale de stingere, 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, 10 ofiţeri şi 50 subofiţeri.

BULETIN INFORMATIV 15.11.2017

Echipa pirotehnică a I.S.U.J ARAD, formată din Lt. Avramescu Adelin, plt. adj. Opriţescu Florin, plt.adj. Anisorac Nicolae și plt.maj Dincă Valentin, au executat azi o misiuni de distrugere a muniției asanate pe teritoriul județului Arad în ultimele luni.

Distrugere s-a efectuat în poligonul Tauț – Dud și au fost distruse 7 proiectile, 3 bombe de aruncător, 1 grenadă ofensivă, 7 defensive și 516 cartușe de infanterie de diferite calibre.

Misiunea a fost executată cu sprijinul, IPJ ARAD, IJJ ARAD, Batalionul 191 Infanterie și a Centrului Medical al M.A.I

BULETIN INFORMATIV 08.11.2017

 

În luna octombrie 2017, personalul inspecţiei de prevenire au efectuat 79 controale la operatori economici şi instituţii publice.

Pe timpul controalelor au fost constatate 172 deficienţe, au fost aplicate 164 avertismente şi 5 sancţiuni în cuantum total de 3000 lei.

Personalul compartimentului avizare autorizare a înregistrat 76 solicitări pentru emiterea de avize/autorizaţii de securitate la incendiu sau de protecţie civilă.

Au fost emise 26 avize de securitate la incendiu şi 5 solicitări au fost respinse de asemenea au fost eliberate 9 autorizaţii de securitate la incendiu iar 3 solicitări au fost respinse.

S-au emis 205 puncte de vedere privind necesitatea autorizaţiei de securitate la incendiu şi 3 puncte de vedere pe segmentul de prevenire a incendiilor.

Ofiţerii şi subofiţerii inspecţiei de prevenire au participat în 33 de comisii dintre care 17 de analiză tehnică, 12 de urbanism şi 4 de recepţie a unor lucrări.

Pe timpul controalelor au fost executate 48 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă la incendii.