BULETIN INFORMATIV 11 APRILIE 2018

ANALIZA SITUAŢIEI OPERATIVE PENTRU TRIMESTRUL I 2018

 

În primele trei luni ale anului, Centrul Operaţional – Compartimentul Monitorizare Situaţii de Urgenţă şi Dispecerat al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, a recepţionat prin Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, un număr de 2209 apeluri dintre care 2127 au necesitat intervenţia forţelor profesioniste sau voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Subunităţile de intervenţie ale ISU Arad au intervenit la 1807 cazuri iar serviciile voluntare, singure sau în cooperare cu forţe profesioniste în 322 cazuri.

Intervenţiile subunităţilor ISU Arad s-au desfăşurat astfel:

 • Incendii 76
 • Descarcerare 14
 • Asanare muniţie 2
 • Asistenţă persoane 37
 • Asigurarea/supravegherea zonei de producere probabilă a situaţiei de urgenţă 6
 • Acordare asistenţă medicală SMURD 1651
 • Alte Intervenţii 21

Pe timpul intervenţiilor SMURD au fost acordat ajutor medical pentru 1459 adulţi şi 219 copii.

 

Repartizate pe subunităţi de intervenţie misiunile s-au desfăşurat astfel:

 

Detaşamentul de Pompieri Arad – 1285 intervenţii (sunt incluse şi intervenţiile Punctului de Lucru Curtici şi Punctului de Lucru Vladimirescu care aparţin de Detaşamentul de Pompieri Arad)

Detaşamentul de Pompieri Ineu (Garda nr.1 Ineu, Gardanr.2 Chişineu Criş)152 intervenţii

Detaşamentul de Pompieri Sebiş (Garda nr. 1 Sebiş, Garda nr.2 Gurahonţ) – 224 intervenţii

Secţia de Pompieri Bârzava (Garda nr.1 Bârzava, Garda nr.2 Birchiş) – 146 intervenţii

 

Comparativ cu anul perioada similară a anului 2017 a scăzut numărul incendiilor de vegetaţie uscată de la 190, în anul 2017 la 10 anul acesta datorită situaţiei meteorologice.

De asemenea numărul intervenţiilor SMURD a fost mai mic pentru că o mare parte din autospeciale au fost neoperative fiind defecte.

Pentru pregătirea subunităţilor de intervenţie, cunoaşterea în detaliu a obiectivelor, surselor de alimentare cu apă şi a căilor de acces şi evacuare au fost executate 47 recunoaşteri în teren şi 20 de exerciţii cu forţe şi mijloace.

Centrul Operaţional prin Compartimentul Monitorizare Situaţii de Urgenţă şi Dispecerat a emis 36 mesaje codificate COD PORTOCALIU şi COD GALBEN.

 

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Arad au intervenit singure sau în cooperare cu forţele profesioniste pentru stingerea a 15 incendii şi de două ori pentru a desfăşura alte intervenţii.

Cele două SVSU care au în dotare ambulanţe SMURD, Nădlac respectiv Vinga au desfăşurat 305 misiuni, SVSU Nădlac 71, SVSU Vinga 234.

 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESA 05 APRILIE 2018

Sărbători Pascale în siguranță !

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad recomandă cetăţenilor să respecte cu stricteţe măsurile de prevenire a incendiilor pe timpul slujbelor religioase în perioada Sărbătorilor Pascale.

 

Lăcaşurile de cult sunt părţi integrante ale patrimoniului naţional, cultural, istoric, multe dintre ele fiind monumente arhitecturale care adăpostesc valori artistice inestimabile, manuscrise vechi şi tipărituri, fresce, picturi, sculpturi şi icoane.

Din cauza tipului construcţiilor, mobilierului specific, finisajelor interioare, precum şi vechimii acestor amenajări, care însumează uneori decenii sau chiar secole de la ctitorire, acestea prezintă o mare vulnerabilitate la incendii.

 

În aceste incinte publice, există deseori mari aglomerări de persoane în spaţii restrânse, cu posibilităţi reduse de evacuare în caz de incendiu sau alte situații de urgență.

Ţinând cont de faptul că în această perioadă a Sfintelor Sărbători de Paşti, credincioşii se îndreaptă în număr foarte mare către lăcaşurile de cult pentru a participa la slujbele de Înviere, pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, I.S.U Arad recomandă cetăţenilor, preoţilor şi slujitorilor bisericilor să respecte câteva reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor cum ar fi:

 • accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării accidentelor;
 • menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase iar în condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi se recomandă ca slujbele religioase să se desfăşoare în exteriorul bisericii;
 • parcarea autoturismelor personale să se facă astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor;
 • marcarea vizibilă a ieşirilor şi stabilirea modului de evacuare a persoanelor în caz de pericol pentru evitarea producerii de accidente;
 • aprinderea şi aşezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (în exteriorul lăcaşelor şi la distanţa de siguranţă faţă de vegetaţie, construcţii, elemente combustibile);
 • stingerea lumânărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii;
 • amplasarea mijloacelor de încălzire la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile şi supravegherea acestora pe tot timpul funcţionării (se va întrerupe alimentarea acestora înainte de începerea slujbelor religioase);
 • verificarea periodică, de către o persoană specializată, a instalaţiilor electrice şi de paratrăsnet, a mijloacelor de încălzire centrală şi locală, a coşurilor de evacuare a fumului şi remedierea deficienţelor constatate;
 • dotarea lăcaşurilor de cult cu mijloace de primă intervenţie şi menţinerea acestora în stare permanentă de funcţionare;
 • instruirea persoanelor cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mănăstirilor sau aparţinând acestora, precum şi a persoanelor cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, la utilizarea focului deschis cât şi privind interdicţia fumatului.

 

În cazul izbucniri unui incendiu:

 • Ne păstrăm calmul pentru evitarea accidentelor şi a panicii;
 • Evacuaţi-vă cu calm şi în ordine din clădire. Ajutaţi copii şi persoanele în vârstă ce necesită sprijin.
 • Anunţaţi imediat evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112
 • Pentru stingerea incendiului, în faza iniţială, utilizaţi mijloacele de primă intervenţie din dotarea lăcaşului de cult.

 

 

BULETIN INFORMATIV 15 MARTIE 2018

În primele două săptămâni ale lunii martie, subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad au desfăşurat 391 misiuni de intervenţie.

S-a acţionat pentru stingerea unui număr de 16 incendii, 3 operaţiuni descarcerare, 4 de asistenţă persoane, o misiune de salvare animale şi alte 10 diferite misiuni.

Echipajele de prim ajutor medical calificat şi echipajul SMURD terapie intensivă mobilă au acţionat în 357 de cazuri.

Din cele 16 incendii, 13 s-au manifestat la locuinţe particulare sau anexe la 10 dintre ele cauza probabilă fiind „coş, canal sau burlan de evacuare a fumului necurăţat, cu defecţiuni sau amplasat necorespunzător faţă de materialul combustibil”

Totodată pentru pregătirea subunităţilor de intervenţie au fost desfăşurate 3 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren.

Centrul operaţional prin Compartimentul monitorizare situaţii de urgenţă şi dispecerat a recepţionat şi transmis 14 avertizări de fenomene meteorologice periculoase, toate „COD GALBEN”.

BULETIN INFORMATIV 14 MARTIE 2018

Având în vedere solicitările primite de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad de la unităţile şcolare pentru desfăşurarea programului „ Şcoala Altfel” facem următoarele precizări:

I.S.U.J Arad este deschis la colaborarea cu unităţile şcolare şi apreciază în mod deosebit interesul copiilor pentru subunităţile noastre şi tehnica de intervenţie a pompierilor arădeni.

Programul subunităţilor de intervenţie cuprinde atât pregătire teoretică cât şi practică prin exerciţii în poligonul de instrucţie sau în alte obiective din raioanele de intervenţie.

Pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor copiilor de a vedea tehnica de intervenţie şi de a se întâlni cu pompierii, pentru vizitele care se desfăşoară la Detaşamentul de Pompieri Arad, str. Andrei Şaguna nr.66-72 a fost stabilit următorul program:

 • Miercuri şi Vineri între orele 10.00 – 14.00

În cazul celorlalte subunităţi din judeţ, Ineu, Chişineu Criş, Sebiş, Gurahonţ, Bârzava, Birchiş, programul de vizită a subunităţii se va stabilii de către conducerea şcolii de comun acord cu comanda subunităţii.

Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă aşteptăm.