Articole asemanatoare

  • INCADRARE POSTURI aprilie 7, 2012
    Concursuri pentru incadrarea unor posturi in cadrul I.G.S.U.
  • ANALIZA STATISTICA aprilie 7, 2012
    Analiza statistica a activitatii de prevenire si a interventiilor
  • LISTA FIRME SI EXPERTI aprilie 7, 2012
    Liste firme si experti atestati in domeniul situatiilor de urgenta

COMUNICAT DE PRESA 19.06.2015

  Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad a executat ieri, 17 iunie a.c., prima misiune de distrugere la faţa locului a unui element de muniţie rămas neexplodat, identificat la aproximativ 4 km de localitatea Macea.

  În data de 17 iunie a.c., în jurul orei 14.30, dispeceratul ISU Arad a fost alertat, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, despre descoperirea unei grenade de către o persoana care efectua lucrări agricole în zona localităţii Macea.

  În cel mai scurt timp, la faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică a inspectoratului judeţean, care a constatat faptul că muniţia descoperită era reală – o grenadă defensivă, fără elemente clare de identificare.

  După evaluarea prelimină, pirotehniştii arădeni au stabilit că elementul de muniţie, provenit cel mai probabil din timpul celui de-al II-lea Război Mondial, era într-o stare relativ bună, avea corpul intact,  clapeta deplasată, iar cuiul de siguranţă era ruginit şi rupt.

  Întrucât muniţia prezenta pericol de explozie la deplantare, echipajul pirotehnic a decis aplicarea procedurii de distrugere a muniţiei la faţa locului.

  Pentru limitarea efectului asupra zonei adiacente, grenada a fost încadrată cu saci de nisip, puşi la dispoziţie de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Macea.

  Cu sprijinul specialiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad şi cei ai Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad au fost luate măsurile de siguranţă şi delimitare a zonei,  echipajul SMURD al Detaşamentului de Pompieri Arad fiind pregătit să asigure asistenţa medicală, în caz de nevoie.

  În misiunea de distrugere la faţa locului au fost utilizate 200 grame TNT, fiind încheiată cu succes după aproximativ 6 ore.

  Având în vedere că începe sezonul lucrărilor agricole şi există riscul ca astfel de elemente de muniţie să fie descoperite, reamintim populaţiei că este interzisă:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– introducerea muniţiilor în foc;

– topirea elementelor metalice ale muniţiilor;

– tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte;

– utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

– folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.

  Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

Comments are closed.

Meteo